neděle 29. listopadu 2009

Pandorum (recenze)

Asi se divíte, proč na stránkách zabývající se DnB, recenzujeme film. Nuže odpověď je jednoduchá, ale dozví se jí, pouze ti z vás, jenž vydrží číst až do konce.

"Do you know the symptoms of Pandorum?"

Zdánlivě opuštěná paluba vesmírné lodi. Dva členové posádky procitnuvší z hibernace bez vzpomínek kde jsou a co tam dělají. Jediným zvukem je skličující rachot a skřípot ozývající se z centra lodi. Na tomto pozadí se odehrává příběh dvou astronautů, kteří postupně zjišťují, že oproti původnímu zdání nejsou jedinými pozůstalými na kosmické lodi a rozmotávají její šokující a strašlivé tajemství. Přežití lidstva záleží jen na nich.  

Ti z vás, jimž se líbil záměr a atmosféra prvního Vetřelce, mohou teď zaplesat blahem. Film, jenž shodou okolností produkovali stejní lidé, jenž stojí i za filmy z trilogie Residen Evil, se svou pochmurnou atmosférou původnímu Vetřelci, Ridleyho Scotta vyrovná. Pokud k tomu přičteme precizní střih, výbornou kameru a naprosto skvostně schizofrení herecký výkon Bena Fostera, nemůžeme s touto kombinací šlápnout vedle. Film vás hned od začátku vtáhne a nepustí dokud nezjistíte všechna tajemství vesmírné lodi Elysium.

"Starts with a shiver, an itch, a slow boil, the biological side effects of flying deep space feeding into paranoia and a paranoid brain feeding the side effects - a downward spiral. There is no shutting off the heat no matter what you do, it'll boil over."

Filmem se nechal inspirovat i Gareth Greenall, neboli Audio, jenž na Virus Recordings, před nedávnem vydal track se stejným názvem, tedy Pandorum, kde navíc použil samply z tohoto filmu. Pecka je to nehorázná. Co myslíte vy?

Audio - Pandorum