pátek 30. března 2012

THE PANACEA - Rozhovor - Imagination Festival 2012-04-20


Legendu jménem The Panacea snad není třeba českému publiku představovat, tenhle nezkrotný živel u nás již několikrát dokázal, že jeho sety jsou zárukou preciznosti, kreativity a návalů extrémní energie. Položili jsme mu několik otázek týkajících se nejnovější hudební tvorby, ale také jeho nekonvenčního vzhledu. Výsledkem je celkem stručný, ale výživný rozhovor. Nenechte si ujít tohoto jedinečného umělce na Imagination Festival: Therapy Sessions 20. dubna 2012 v garážích Kongresového centra Praha!

- Pozvali jsme tě jako jednoho z headlinerů akce Imagination Festival: Therapy Sessions v Praze. Párty se koná v podzemních garážích. Oceníš tenhle nezvyklý prostor?
- Ano, věřím, že můj sound funguje nejlépe v drsném prostředí. Takové místo dokáže vytvořit atmosféru!


- The Panacea, Peter Kurten, Dub Elements, Lowroller, D-Tox, Hungry Beats – co očekáváš od tohoto večera a jak tvůj set zapadne v tomhle lineupu?
- S Dub Elements jsme kámoši a mám moc rád jejich zvuk. Očekávám noc plnou různých odnoží DnB…


- Připravíš si něco speciálního pro Imagination Festival: Therapy Sessions?
- Každému z mých vystoupení předchází důkladná příprava, takže v mém setu určitě zazní spousta specialit.


- V současnosti ses pustil do živého hraní – můžeš nám to trochu přiblížit? Jak se liší od běžného DJ setu?
- Je s tím desetkrát tolik práce a spousta věcí se může pokazit. Nicméně s Limewaxem jsme na živém setu pracovali už nějakou dobu a s výsledkem jsme docela spokojeni. Podle nás je to pro publikum výjimečný zážitek. Obzvlášť když se všechno MŮŽE pokazit. U mě hrozí nervové zhroucení, když náš midi-timecode nesedí na čas, už to je solidní podívaná…


- V roce 2010 jsi vydal album Chiropteran – jak ho přijali kritikové a publikum? Pracuješ v současnosti na dalším LP nebo na čemkoli, co stojí za zmínku?
- Mojí mámě se líbilo, a to je hlavní! Pracuji teď na EP s Current Value a v letošním roce chci vydat společné projekty s Limewaxem a Satronicou.


- Jsi hlavní postavou labelu Position Chrome. Jak vidíš jeho pozici na DnB scéně a co je v plánu pro rok 2012?
- Neustále se snažíme vydávat kvalitu a hudbu, která se vymyká trendům. Hodně si zakládáme na tom, aby naše releasy nezněly po roce či dvou zastarale. Nejspíš proto má Position Chrome zastánce i mimo okruh DnB a je oblíbený u lidí se zájmem o elektronickou hudbu. K druhé části otázky viz. výše.


- Co je pro tebe největším současným vynálezem na poli elektronické hudby?
- Elektřina.


- Která ze začínajících a nadějných jmen tě v současnosti baví nejvíc?
- Gancher & Ruin, CA2K, Dub Elements (Jsou stále začínající a nadějní?)


- Když začal válečný konflikt v Iráku, při jednom z hraní v USA jsi měl na sobě tričko s nápisem „War pigs die“. Jak by se podle tebe měli umělci stavět k politickým problémům a jak silná je zde spojitost s hudbou?
- V té době to bylo pro mě a mé přátele důležité. Poté, co jsem tři roky žil v New Yorku, jsem cítil potřebu se vyjádřit. Ačkoli NYC je stejně liberální jako kterékoli z evropských hlavních měst, o zbytku USA to z větší části neplatí. Vizáž je pro mě dodnes nástrojem, kterým se snažím překonávat trendy a žánry. Nesouhlasím s názorem, že když člověk vyznává určitou kulturu, měl by mít určitý vzhled, hrát jen to, co je v rámci dané scény běžné a chovat se tak, jak má. Věřím, že žijeme ve světě, kde je možné všechno a obzvlášť v rave nebo DnB kultuře by v tomhle směru měl být prostor pro všechno a pro všechny, nehledě na jejich vzhled, oblečení nebo kulturní či etnické zázemí.


- Vím, že jsi velkým nadšencem do módy, jak se to odráží v tvojí hudbě a vystoupeních?
- Pohybuji se v těchto kruzích a můj vzhled je jakousi další součástí mé kreativní práce hudebníka. Vypadat v naší době jinak je důležité z důvodů, které už jsem zmínil.


- Vzpomínáš si na Therapy Sessions 2008 v Českých Budějovicích? Zničíš nás opět svým hardcorovým stylem ve spojení se zlatými zuby a cyberpunkovou vizáží?
- Ano, vzpomínám si, s největší pravděpodobností to tak bude! Se zuby z bílého zlata, ne zlatými!


- Prozraď nám svůj současný top 5.
- Current Value & The Panacea - Make It Last
The Panacea - 4/4 lb
Gancher & Ruin - The Mark
Limewax & The Panacea - Dorksided
CA2K – Nerve


- Chceš něco dodat nebo vzkázat fanouškům netrpělivě očekávajícím 20. duben?
- Nemůžu se dočkat 20. dubna!

Žádné komentáře: